Com ha canviat?

ELS PRIMERS POBLADORS:


L’existència de l’Escala no es podria entendre sense parlar d’Empúries, que en marca el seu origen. Empúries va ser una colònia comercial fundada pels grecs al segle VI a.C. a la zona que ara coneixem com a Costa Brava. Abans de la seva fundació com a colònia grega, els íbers que habitaven aquella zona ja tenien contactes comercials amb altres civilitzacions, pel que era una zona amb força tràfic marítim i això va provocar que aquell territori fos un objectiu apreciat pels grecs, que s’hi van establir formant un important port comercial. Durant la Segona Guerra Púnica, els romans també van arribar a aquest territori, com a punt d’inici per la conquesta de la Península Ibèrica.





LA FORMACIÓ DE LA POBLACIÓ:
 
Les primeres referències sobre l’existència de l’Escala amb aquesta denominació són aproximadament del segle XVI. Fins aquell moment era simplement una zona del poblat que ara mateix coneixem com a Sant Martí d’Empúries, que va créixer durant segles com a zona pesquera, s’hi va habilitar un port i es va anar desenvolupant al seu voltant tot un barri, impulsant el seu creixement amb el comerç marítim i la pesca. Empúries va deixar de tenir tot el prestigi que havia tingut en els segles anteriors, i l’Escala va anar augmentant la seva influència ajudada pel creixement de població derivat de les possibilitats que oferia el sector pesquer, que feien que molta gent s’acostés a la zona a buscar feina, a la vegada que també es podia treballar la terra ferma amb l’agricultura. En conseqüència, es va arribar a un punt en què l’Escala es va convertir en la ciutat de referència per Empúries, capgirant la situació habitual anteriorment. L’Escala acabaria tenint la seva pròpia església durant el segle XVII, mentre es convertiria en vila l’any 1766. Per la seva banda, el que quedava d’Empúries canviaria el seu nom per l’actual denominació, Sant Martí d’Empúries, al segle XVIII.



Durant el segle XIX la població es va estancar al voltant dels 2.500 habitants a causa d’algunes epidèmies greus al conreu de l’arròs. En aquest context, a principis del segle XX es van potenciar trets culturals distintius al poble com l’Ateneu d’Art i Cultura, que potencien el teatre, els Jocs Florals o fins i tot les sardanes. La Guerra Civil Espanyola va suposar un cop fort a aquestes aportacions, un dels bombardejos va afectar al poble. No obstant, des de la segona meitat del segle XX l’Escala ha notat l’impacte del turisme, que ha contribuït de forma determinant a l’augment de les possibilitats del poble en el comerç, la construcció, fins arribar al que és ara, un municipi que actualment compta amb uns 10.000 habitants, una xifra que durant l’estiu s’arriba a multiplicar.



CANVIS EN L'ECONOMIA DE LA POBLACIÓ: EL TURISME
 
L'Escala destaca per les cales i les platges que la fan un destí atractiu sobretot a l'estiu, però també és important reconèixer la importància del casc antic, el Barri Vell, que reflecteix part de la història que envolta el creixement de la població durant tots aquests anys. Aquesta combinació entre la zona històrica amb la pesquera i turística fan de l'Escala un poble amb molt encant i molt atractiu, pel que tothom que hi va, trobarà motius per tornar-hi.
Tot i que l'Escala és sobretot una població coneguda per la pesca, s'ha de reconèixer que durant l'últim segle ha canviat força, i demogràficament ha augmentat moltíssim, especialment a partir dels anys 60. L'impacte del turisme ha estat realment significatiu, ja que és una de les poblacions més importants de la Costa Brava en aquest sentit. Aquest fet provoca que el nombre de persones que estan a l'Escala durant l'estiu augmenti exponencialment, i això té repercussions molt importants en l'economia.






EL PASSEIG DE L'ESCALA DESTRUIT PER UNA LLEVANTADA:

El passeig de l'Escala va ser destruït per una llevantada el dia 26 de desembre del 2008. Es va desfer en un tram de 150 metres. L'any 2009 va ser reconstruït.
Sovint aquest passeig es veu afectat pel fort impacte del vent que fa aixecar les onades amb molta força i xoquen contra la paret del passeig que fa de trencaonades.
Així ho mostra aquest vídeo.