De què vivim?

L’economia de l’Escala se sustenta sobretot en el turisme, ja que derivat d’aquest es creen a la població molts llocs de treball, sobretot en època estiuenca.
Els altres elements econòmics de la població, que són importants i característics, però que aporten menys divises són: la pesca, la indústria conservera d’anxoves, la gastronomia, el comerç en general, els productes agrícoles i la ramaderia. Indirectament també influeixen el l’economia del poble els recursos culturals i les activitats esportives, aquàtiques i d’oci.      
TURISME:      
Actualment el turisme és la principal activitat econòmica del municipi i al voltant d’ella es generen tota una sèrie d’activitats econòmiques, com per exemple la oferta de comerç, els serveis d’allotjament i restauració i les activitats d’oci. També l’activitat immobiliària està relacionada a aquest sector turístic ja que existeix una bona capacitat hotelera i un bon nombre considerable d’apartaments, sobretot a la cala de Riells. Altrament s’han urbanitzat molts terrenys amb cases d’estiueig que van comportar molta feina en el ram de la construcció.
PESCA:
La pesca és una altra activitat econòmica, antigament havia estat la principal font de riquesa, però actualment el nombre de pescadors ha baixat i s’han especialitzat en la captura de peix blau (sardina, barat i seitó). Els dies feiners al port es fa la subhasta del peix a la llotja on els peixaters poden comprar aquest producte per tornar a revendre als seus comerços.        
INDÚSTRIA CONSERVERA D’ANXOVES:
Al voltant de la pesca sorgeix la indústria conservera d’anxoves. Mitjançant el procediment de salaó de l’anxova ha sorgit una indústria local molt important fins arribar a la creació de la denominació de Qualitat Anxova de l’Escala. Es poden trobar cinc fàbriques d’anxoves. Vàries famílies del poble es dediquen des de fa temps a la indústria conservera de l’anxova com són les famílies: Callol i Serrats, Bordes i Solés.
GASTRONOMIA:
La població de l’Escala té renom també per la seva gastronomia, ja que ofereix una gran varietat de productes de cuina mediterrània i de peix fresc. La seva especialitat són les anxoves de l’Escala, el suquet de Peix, les mariscades i la cuina tradicional mediterrània. És un bon indret on anar a menjar un bon plat de peix, ja que hi ha restaurants de gran anomenada com: “Ca la Neus”, “El Míriam”, “Els pescadors”, “El Roser”, “L’Avi Freu”, “El molí de l’Escala”…
COMERÇ:
Aquesta població disposa de tres-cents establiments comercials, quasi noranta restaurants i dos mercats de marxants. Hi ha moltes opcions comercials per a tots els gustos i nivells adquisitius.
En el municipi es fan dos mercats de marxants, un se situa a la plaça de Víctor Català. Se celebra dimarts, dijous, dissabtes i diumenges al matí, i es venen productes del camp.
El mercat setmanal se celebra els diumenges al matí, es situa al llarg del passeig entre el nucli antic i la zona de Riells. En aquest mercat s’hi troben una gran varietat de productes (roba, calçat, llenceria, articles de la llar, fruites, verdures, pesca salada…).      
PRODUCTES AGRÍCOLES:
Una altra activitat econòmica menys important és l’agricultura, es conreen cereals, farratge, hortalisses i en menor mesura arbres fruiters com presseguers, pomeres i pereres.        
RAMADERIA:
També a les cases de pagès s’ha portat a terme la cria de bestiar amb una gran tendència a disminuir, ja que cada vegada queden menys pagesos.
El bestiar que s’ha vingut criant és el porcí, l’oví i el boví, amb alguna granja de cria de pollastres i de conills.    
RECURSOS CULTURALS:
MASLE
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries, amb les ruïnes d’una ciutat grega i una ciutat romana.
Museu de l’Anxova i de la Sal de l'Escala (MASLE)
Torre de guaita del Pedró i de Montgó.
Cementiri Marí: mostra de l’arquitectura popular de l’estil neoclàssic amb els nínxols emblanquinats de calç. Hi ha les tombes d’alguns escalencs importants com l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català).
Sant Martí d'Empúries
Sant Martí d’Empúries: conservat com a poble medieval.
Al Maram: centre d’interpretació del peix.
L’Alfolí de la Sal: lloc d’emmagatzematge de sal.
Casa de pescadors: “Can Bordes” construccions d’obra senzilla amb parets de fora emblanquinades de calç, amb un petit pati a l’entrada o a l’interior que els permetia guardar els estris de pesca.
Festa de la Sal
A part dels recursos culturals, també influeixen en l’economia del poble actes lúdics que se celebren al llarg de tot l’any, ja que aporten forces visitants a la població: el Triumvirat Mediterrani (activitats culturals, lúdiques i recreatives que acosten a la vida de l’antiguitat dels grecs, ibers i romans), la Maratóla Mediterrània), la Festa de la Sal, la Festa de l’Anxova i les Jornades Gastronòmiques de Suquet de Peix).      
ALTRES ACTIVITATS ESPORTIVES, AQUÀTIQUES I D’OCI:
Aquests tipus d’activitats influeixen indirectament en l’economia del poble. El mar proporciona el fet de que en aquesta població s’hi puguin realitzar tota una sèrie d’activitats aquàtiques, des de la natació, la vela, l’esquí nàutic, el windsurf, el caiac, l’snorkeling i el submarinisme.
A l’Escala també es pot gaudir del seu entorn anant amb bicicleta. Hi ha diferents rutes BTT a fer  resseguint la costa o bé cap a l’interior.
Altrament, compta amb sis rutes de senderisme per tal de conèixer bé l’Escala. El senderisme és una activitat esportiva que té com a objectiu acostar les persones al medi natural i al coneixement de la zona.